top of page

BIJ ONS THUIS

#onderzoek #advocacy #diversiteit #zorg #ouderen #integratie #migratie

ACHTERGROND

Oudere, niet-westerse migranten zijn een groeiende groep in de Nederlandse samenleving. Het merendeel daarvan zijn migranten van de eerste generatie, en daarmee ook de eerste generatie die in contact komt met ouderenzorg buiten de familiekring. De zorg voor ouderen die in veel migranten culturen traditiegetrouw door familie wordt opgebracht kan hier niet met dezelfde vanzelfsprekendheid op die manier worden gerealiseerd.

Hoe word je waardig oud in Nederland, als je zelf uit een andere cultuur komt? En welke rol is hierbij weggelegd voor de ouderenzorg?

VRAAG

Hoe kan er meer bewustzijn gecreëerd worden voor (zorg)behoeftes van migrantenouderen in Nederland?

AANPAK

Voor dit project interviewden we migrantenouderen aan de hand van foto’s van vroeger. Een groep (klein)kinderen van migranten ging zelf op pad met een camera om hun kijk op het leven in meerdere culturen en de zorg voor hun (groot)ouders vast te leggen.

 

Professionals uit de zorg reageerden op hun beurt op de verhalen die naar voren kwamen.

RESULTAAT

Word ik mantelzorger, gaan mijn ouders naar een tehuis of zoeken we iets anders? Door het project werd bovendien het thema diversiteit en cultuursensiviteit onderdeel van het curriculum van de post-opleiding geriatrie van het Leids Universitair Medisch Centrum.

In samenwerking met: Nutshuis Den Haag, Verpleeghuis De Schildershoek, Buurthuis De Mussen en diverse organisaties en individuen rondom het thema ouderenzorg en migranten.

Een tentoonstelling met uitgebreid randprogramma in Het Nutshuis in Den Haag. 

Zo organiseerden we onder andere een symposium voor professionals uit de zorg, een familieportretdag, filmavond, rondleidingen en workshops met studenten van zorgopleidingen. 

Het project ontving veel media-aandacht (waaronder Den Haag Centraal, Radio en TV-West, Den Haag TV) waardoor interculturele zorgkwesties onder de aandacht zijn gebracht van een groot publiek.

FOTO'S EN

VERHALEN

PRESENTATIE

Het project BIJ ONS THUIS was te zien in Het Nutshuis in Den Haag. 

bottom of page