top of page

PROJECT STARTBLOK

#onderzoek #verbinding #empowerment #integratie #diversiteit #jongeren #leefbaarheid

ACHTERGROND

Op wooncomplex Startblok Riekerhaven biedt woningcorporatie De Key in samenwerking met de gemeente Amsterdam sinds 1 juli 2016 onderdak aan zo'n 565 jongeren tussen de 18 en 27 jaar. De helft zijn Nederlandse studenten en starters, de andere helft vluchtelingen met een asielstatus uit voornamelijk Syrië en Eritrea.

De Nederlanders en vluchtelingen wonen om-en-om, beheren het complex zelf en hebben een manifest ondertekend waarmee ze zich committeren aan de missie: 'Building a future together'.

VRAAG

Onze steden worden steeds diverser. Hoe is het om samen te wonen met mensen wiens achtergrond en cultuur zo verschillend is van die van jou?

AANPAK

In het proces van drie jaar volgt het project vier bewoners van het wooncontainercomplex. De hoofdpersonen worden gefotografeerd bij hun thuis, tijdens activiteiten met huisgenoten, op feestjes, bij hun studie, of op werk etc. Ze worden ook elke paar maanden geïnterviewd om zo het proces van ‘home-making’ nauwgezet te kunnen volgen.

RESULTAAT

PROJECT STARTBLOK is een rondreizende multimediale tentoonstelling die bezoekers meeneemt in de dagelijkse praktijk van het samenwonen met ‘de ander’ en tegelijkertijd uitdaagt om bij jezelf te rade te gaan: hoe zou ik zelf in deze situatie staan? De tentoonstelling bestaat uit een installatie die in vorm knipoogt naar de containers waar de bewoners zelf in wonen. Eenmaal binnen in de installatie wordt aan de hand van een cross-montage van interviews met de hoofdpersonen, duidelijk hoe het samenwonen vergaat. In de bijbehorende publicatie wordt het onderwerp verder uitgediept en zijn alle verhalen en foto’s uit de drie jaren van het project opgetekend.

Naast de tentoonstelling is er een online gespreksserie wat het thema ‘superdiversiteit’ telkens vanuit een ander oogpunt belicht.

Over PROJECT STARTBLOK verschenen publicaties in o.a. NRC Handelsblad, Het Parool, NOS Radio 1, FunX radio, Het Reformatorisch Dagblad en Z! Magazine.

PRESENTATIE

PROJECT STARTBLOK is een reizende tentoonstelling en was al op meerdere plekken te zien.

PROJECT STARTBLOK is een reizende tentoonstelling en was al op meerdere plekken te zien.

FOTO'S EN

VERHALEN

bottom of page